частные больницы киева
приватные клиники киева

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Запальні гінекологічні захворювання

Напевно, немає жінок, які б хоч раз у житті не відчували дискомфорт в ділянці зовнішніх статевих органів: від свербежу, почервоніння та набряку до болю і виділень з неприємним запахом. Це прояви запального процесу, що відбувається у статевих органах, і який, окрім місцевого неприємного відчуття, призводить до розвитку складної патології тканин та сечостатевої системи в цілому.

Кольпіт. Вульвіт.

Поширеними діагнозами при озвучених вище симптомах є кольпіт або ж вагініт (запалення слизової піхви) та вульвіт (запалення зовнішніх статевих органів) . Найчастіше вони асоціюються з потраплянням інфекції в організм ззовні (через статеві контакти чи недотримання правил гігієни). Інші ж причини - ріст та розмноження «місцевих» бактерій  через падіння імунітету, стрес, гормональний збій, порушення мікрофлори кишковика, гастроентерологічні хвороби - часто лишаються без належної уваги пацієнток, а дарма! Якщо запальні захворювання важко лікуються, системно повторюються та не пов’язуються із потраплянням інфекції ззовні, варто робити комплексне обстеження і шукати першопричину порушення флори в організмі та не вдаватися лише до місцевого лікування.

Діагностика 

Для успішного лікування хронічного чи гострого перебігу кольпіту необхідне гінекологічне обстеження, що включає дослідження виділень піхви бактеріологічним, культуральним та серологічним методом. Мазок береться під час огляду у гінеколога або в лабораторії і дозволяє визначення збудника запалення та його чутливість до антибіотика. 

Додатково проводиться дослідження рН виділень з піхви, що визначає характер виділень і встановлює переважаючу флору піхви.

Повне гінекологічне обстеження включає в себе:

  • кольпоскопію, що дозволяє визначити стан шийки матки, наявність патологічних новоутворень, ерозій та змін, викликаних запальними процесами, та 
  • ультразвукову діагностику, що дає повну картину розповсюдження гострого чи хронічного запального процесу на тканини внутрішніх статевих органів: маткової порожнини, яєчників тощо.

Лікування 

Лікування запальних захворювань проводять консервативно, використовуючи антибактеріальні засоби загальної та місцевої дії, симптоматичну терапію. Обов’язковим є проходження курсу відновлення мікрофлори після застосування протигрибкових, антибактеріальних препаратів  та антибіотиків. Бажаним буде повторне лабораторне обстеження для підтвердження успішності лікування після повного курсу терапії. 

!! Пам’ятайте, лікування препаратами, які вам призначали раніше або, які допомогли вашим подругам, чи мають схвальні відгуки в Інтернеті, може бути не лише неефективним, але і згубним, бо маскує запальний процес, може спричинити погіршення стану слизової, викликати ерозії та поширювати запалення на органи, розташовані вище. Лікування повинно призначатися лише після визначення збудника захворювання та його стійкості до лікарських засобів. 

Профілактика

Звісно ж першим рецептом профілактики кольпіту чи вульвіту буде дотримання правил особистої гігієни та гігієни статевих відносин. Мова йде не лише про регулярний душ та душ до статевого акту.

Гінекологи радять не зловживати щоденними прокладками та тампонами, частим спринцюванням та милами і гелями, навіть, якщо вони призначені для миття інтимних зон. Сучасні засоби гігієни здатні порушувати природній рН та мікрофлору, і провокувати надмірний ріст окремих природних бактерій, що і викликає запалення. Варто також уникати синтетичної білизни, яка по своїй структурі погано провітрюється та не пропускає вологу, створюючи ідеальні умови для розвитку хвороботворних бактерій та грибків.

Неінфекційне запалення потребує, як вже зазначалося комплексного підходу у лікуванні. Варто приділити особливу увагу харчуванню та стану ендокринної системи. Здорова їжа, що забезпечує правильне функціонування кишковика та розвиток здорової мікрофлори, виключення з раціону цукру та уникнення різких коливань у частоті та кількості спожитої їжі, є обов’язковою складовою у комплексній терапії.

І звичайно ж систематичне обстеження у гінеколога, навіть за відсутності будь-яких симптомів, є доброю практикою відповідального ставлення до свого життя та здоров’я, мінімізує тривалість лікування  та появу ускладнень захворювань.

Щиро бажаємо здоров’я вам та вашим рідним!

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//