частные больницы киева
приватные клиники киева

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Променеве лікування раку: знати більше

Яке значення променевої терапії в лікуванні раку?

Променева терапія  один з основних методів лікування онкологічних захворювань, її отримують від 70% до 80% хворих. Променеву терапію проводять в комбінації з іншими методами лікування, наприклад в поєднанні з хірургією або з медикаментозною терапією (будь-який вид хімієтерапії), а також в комплексному лікуванні раку, коли на рак впливають і хімієтерапією, і променевою терапією, і проводять операцію з видалення пухлини. Променева терапія застосовується і як самостійний метод лікування, наприклад, як радіохірургія, повний термін - стереотаксична радіохірургія (SRS). Якщо ж говорити про терміни, то променева терапія має ще терміни «радіотерапія» («радіотерапевтичне лікування») та «терапевтичне опромінення», але суть методу не міняється, це просто різні назви.

Променева терапія загалом і окремі її курси можуть мати різну мету. Симптоматичне застосування, коли ми залучаємо опромінення для усунення конкретного симптому або низки симптомів (найчастіше, це усунення болю). Паліативна мета, коли ми розуміємо, що розмір пухлини не дозволяє застосувати радикальну дозу, яка знищить пухлину, і ми можемо її лише зменшити. І радикальне лікування, коли ми можемо застосувати максимально можливу терапевтичну дозу і повністю видалити пухлину. Мету лікування в кожному конкретному випадку, а також на кожному окремому етапі в комплексному лікуванні хворого, визначає онкологічний консиліум лікарів клініки за участю всіх онкологів та клінічного онколога пацієнта, який веде хворого. 

Що таке променева терапія?

Променеве лікування - це локальний метод впливу на пухлину. Опромінення проводиться за допомогою лінійного прискорювача - апарату, який генерує радіоактивні частинки певної інтенсивності і спрямовує їх у місце розташування пухлини. Сучасні апарати дуже ефективні, бо націлюються чітко в місце лікування: вони можуть рухатися довкола пацієнта, впливаючи на пухлину з різних сторін, змінювати форму поля чи його інтенсивність, уникаючи здорові тканини. Ці дії машини складаються в індивідуальну програму на передпроменевій підготовці, коли вимірюється форма, розмір і розташування пухлини. Для більшого контролю лікар спостерігає процес опромінення на моніторі під час сеансу. Лінійний прискорювач нашої клініки це апарат останнього покоління від Elekta, який може проводити абсолютно всі сучасні методики дистанційної радіотерапії, тобто променевої терапії за допомогою саме апарату, коли джерело випромінення міститься на великій віддалі від шкіри пацієнта і не торкається тіла - це найбільш безпечний метод променевого лікування. Коли ми кажемо всі сучасні методики, то маємо на увазі променеву терапію модульовану за інтенсивністю (методика IMRT), ротаційне об’ємно-модульоване опромінення (VMAT), 4D-променеву терапію (методика синхронізації випромінення з диханням пацієнта), стереотаксичну променеву терапію (SBRT), стереотаксичну радіохірургію (SRS) із застосуванням IGRT.  Дізнатися більше: Лінійний прискорювач Центру Онкології

Як діє променева терапія?

Клітини, що швидко діляться, а це ракові клітини, чуттєві до опромінення і реагують на нього розривом двох ниток ДНК. Таким чином, клітина втрачає можливість відновити потомство, вона доживає свій життєвий цикл і гине, не залишаючи потомства. Натомість здорова клітина реагує на опромінення іншим чином - в ній відбувається розрив одної нитки ДНК, клітина пошкоджується, але лишає по собі потомство. При пошкодженні здорових клітин ми спостерігаємо реакцію організму на опромінення, те що називають побічною дією променевого лікування, але залишене потомство здорових клітин після завершення курсів променевої терапії відновлює нормальне функціонування організму. Наслідки променевої терапії зникають після закінчення життєвого циклу ураженої здорової клітини.

Як проводиться променева терапія?

Дистанційне променеве лікування складається з трьох етапів:

  • 1. КТ топометрична підготов­ка.
  • 2. Планування.
  • 3. Лікування.

КТ топометрична підготов­ка. Для початку променевої терапії необхідно чітко визначити розміщення пухлини в організмі, провести так звану топометричну підготовку на КТ-симуляторі з використанням іммобілізуючих пристроїв. Ми фіксуємо пацієнта на кушетці КТ-апарата, скануємо частину тіла, де знаходиться уражений раком орган, і робимо серію знімків. Вся отримана інформація передається на контуруючу систему, де лікар проводить оконтурування мішеней та критичних структур, тут в деяких випадках можуть знадобитися додаткові методи - МРТ, ПЕТ-КТ - для покращення візуалізації точок опромінення.

Планування. Після оконтурування лікар складає направлення на дозиметричний розрахунок плану променевої терапії: вказується разова вогнищева доза (РВД), сумарна вогнищева доза (СВД) на мішені опромінення, допустимі максимуми доз, вимоги до покриття мішеней, вказуються також толерантні дози навантаження на критичні органи. Це все контролюється програмою лінійного прискорювача: доза опромінення, її розподіл по ділянці впливу та інтенсивність впродовж кожного сеансу променевої терапії. 

Передпроменева підготовка - це ретельний, надточний план опромінення, який індивідуально розраховується і перевіряється для абсолютно всіх параметрів програми опромінення конкретного сеансу конкретного пацієнта. Променевий терапевт та медичні фізики розробляють такий план, як правило, протягом кількох днів. Тут немає стандартизації, кожний пацієнт - це окремий індивідуальний план, індивідуальний розрахунок, ретельна та детальна робота. Спеціальна система планування лінійного прискорювача, на якому проводиться сеанс радіотерапії, розраховує дози, поля, щоб все відповідало нормам опромінення. Якщо в плануванні буде щось не так, лікування не розпочинають, а проводять додаткову передпроменеву підготовку. Лікування починається лише тоді, коли планування відповідає нормам і терапевтичним задачам.

Лікування. Лікувальний сеанс променевої терапії проходить виключно по складеному плану, контролюється комп'ютерною системою лінійного прискорювача та лікарем під час кожного сеансу. Пацієнт так само вкладається на кушетку, але вже лінійного прискорювача, фіксується, і проводиться сеанс опромінення.

Тривалість та кількість таких сеансів може бути різною, все визначається задачами, складеними на передпроменевій підготовці, та метою променевої терапії, поставленою лікарями на онкологічному консиліумі. Щоб сказати, скільки триває сеанс променевої терапії або її курс, доведеться узагальнювати. Наприклад, на нашому апараті курс паліативної променевої терапії може тривати в межах від 1 до 10 сеансів, по 5-10 хвилин. Курс радикальної променевої терапії може складатися з 20-35 сеансів тривалістю по 15-20 хвилин кожний сеанс.

Променева терапія проводиться амбулаторно, тобто пацієнт приходить на сеанс і йде після нього додому. Лише у складних випадках, коли пацієнт має лишатися під наглядом лікаря, або коли пацієнт вже перебуває у нас в стаціонарі на лікуванні, променева терапія проводиться стаціонарно.

Що стосується суб'єктивного фізичного відчуття радіотерапії, то пацієнт не відчуває жодного дискомфорту. Він не бачить променів і не відчуває їх. За всім процесом опромінення постійно ведеться нагляд лікаря, він знаходиться в сусідній кімнаті і стежить за сеансом на екрані монітора, контролює етапи програми і може підтримувати контакт з пацієнтом через переговорний пристрій.

Чи можна вилікувати рак лише променевою терапією? 

Певні види раку, виявлені на ранній стадії, можна вилікувати опроміненням. Але рак складне захворювання, і вимагає різних підходів, променева терапія - лише один із них і дуже дієвий.

Що ефективніше променева терапія чи хімієтерапія?

Хімієтерапія, якщо це не імунотерапія, теж має задачу знищити ракову клітину. У випадку таргетної терапії, препарат діє лише на клітини певного типу, у випадку звичайної хімієтерапії, препарат діє на всі клітини організму, які діляться. Відмінність променевої терапії в тому, що це локальний тип лікування - ми впливаємо на конкретну ділянку, де знаходиться вогнище - первинна пухлина чи її метастаза. Хімієтерапія - це системний тип лікування, препарат розповсюджується по всьому тілу і одночасно впливає на всі клітини, що діляться. В жодному разі не можна сказати, що один із методів ефективніший за інший. Кожен з них має свій терапевтичний вплив і вони доповнюють один одного: десь ми не можемо вплинути лише радіотерапією, а в іншому випадку, точкове опромінення дасть конкретний результат, але в обох випадках потрібно скомбінувати обидва методи. Лише в окремих випадках раку застосувати радіотерапію неможливо. 

Коли проводиться променева терапія і коли радіотерапія не показана? 

На сьогодні радіотерапію застосовують при лікуванні більшості видів раку. Але кожен випадок дуже індивідуальний, тому програми лікування розробляють під кожного пацієнта окремо: індивідуально обирається вид лікування, тривалість, інтенсивність тощо. Як і у випадку з хімієтерапією радіотерапія призначається:

  • для знищення ракових клітин, повністю прибираючи з організму пухлину малих розмірів,
  • для уповільнення зростання пухлини та зменшення розмірів пухлини перед її видаленням хірургічним шляхом
  • для знищення залишків чи можливих залишків ракових клітин після хірургічного видалення пухлини.
  • окремо, як вже говорилося вище, променева терапія може надавати симптоматичну допомогу для полегшення страждань пацієнта - прибрати біль чи, наприклад, полегшити симптоми кровотечі.

Слід сказати, що існує обмеження на кількість радіації, яку безпечно може отримати частина тіла протягом життя. І залежно від того, скільки опромінення вже отримала певна ділянка, визначається можливість її повторного опромінення. Якщо одна ділянка тіла протягом усього життя вже отримала безпечну дозу опромінення, то променеву терапію все ще можна застосовувати при лікуванні раку в іншій ділянці тіла, але якщо відстань між двома ділянками достатньо велика.

При призначенні курсу променевої терапії враховується вік, фізичний стан та фактори ризику тяжких ускладнень при наявності хронічних захворювань або наслідків онкологічного захворювання. Також, беруться до уваги наступні етапи лікування, наприклад, хірургічне втручання, яке пацієнт повинен перенести без загрози для життя. Тому в деяких випадках, променеву терапію можуть не проводити або проводити з обмеженнями так, щоб не нашкодити, але отримати терапевтичний ефект.

Тож протипоказаннями до променевої терапії можуть бути:

  • важкий фізичний стан хворого чи особливості перебігу хвороби. Наприклад, протипоказана буде променева терапія для хворих з легеневою, нирковою, печінковою недостатністю та іншими важкими супуними захворюваннями, тим, у кого незадовільні показники крові тощо. 
  • при досягненні максимального безпечного опромінення ділянки тіла, в якій знаходиться пухлина, наявність в анамнезі променевих пошкоджень ділянки впливу. 
  • також є пухлини, для яких променева терапія не показана, це: ліпома, міома, несемінома, трофобластична хвороба, кіста.


Підготовлено за матеріалами променевого терапевта МЦ «Клініка Мануфактура»:


Ярмак Олег Григорович

  • Променевий терапевт вищої категорії. Радіаційний онколог.
  • Фахівець сучасної радіотерапії та радіохірургії.

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//