частные больницы киева
приватные клиники киева приватна_онкологічна_лікарня_в_києві

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Харчування при хіміотерапії

Хіміотерапевтичне лікування не вимагає дотримання дієти. Але є необхідність харчуватися збалансовано і повноцінно. Це допомагає організму справлятися з навантаженням, викликаним хіміотерапією, відновлювати нові клітини та тканин, забезпечувати повноцінне функціонування його систем. Мова про дієту – обмеження певних продуктів або акцент на інших видах продуктів –  під час прийому хіміотерапії може йти лише тоді, коли виникає реакція на ліки з боку травної системи. В такому випадку дієта спрямована на допомогу травленню та полегшенню стану пацієнта. Загалом раціон пацієнта повинен забезпечувати організм достатньою кількістю макро- та мікронутрієнтів та калорій. 

До макронутрієнтів відносяться  основні харчові речовини такі, як білки, жири й вуглеводи, необхідність для організму яких вимірюється в десятках грамів. При засвоєнні вони виділяють енергію необхідну для виконання всіх функцій організму, певна їхня кількість бере участь у процесах побудови клітин та тканин, синтезує ферменти та інші фізіологічно активні сполуки. 

Мікронутрієнти це малі фізіологічно активні речовини, необхідні організму в малих кількостях. Вони беруть участь у засвоєнні енергії, регуляції функцій і здійсненні процесів росту й розвитку організму. До мікронутрієнтів належать окремі амінокислоти харчового походження, вищі жирні кислоти, вітаміни та провітаміни, мінеральні речовини, харчові волокна тощо. 

Макро- і мікронутрієнти звично називаються узагальнено поживними речовинами. Науково доведено, що брак поживних речовин і біологічно активних компонентів у раціоні людини знижує стійкість організму до шкідливого впливу довкілля, спричиняє імунодефіцитні стани, порушує функції систем, знижує ефективність лікувальних заходів тощо. Саме тому повноцінне харчування пацієнта є не менш важливим ніж власне хіміотерапія.

Як харчуватися при хіміотерапії

Обирайте висококалорійні продукти або спеціалізоване клінічне харчування, воно збалансоване по кількості необхідних поживних речовин. 

Їжте малими порціями, але часто. Обов’язковим є включення в раціон великої кількості овочів та фруктів. Раціон повинен бути різноманітним. Помічним в такому плані стає складання тижневого меню, так легше контролювати баланс і різноманіття продуктів. 

В день прийому хіміотерапії, бажано їсти легку їжу. Наполегливою вимогою до раціону є споживання великої кількості рідини (10-12 склянок напоїв без кофеїну). 

Чи змінюється смак при хіміотерапії

Так, при хіміотерапії сприйняття смаку та запахів продуктів змінюється. Це звичайно впливає на апетит хворого. Тому харчування стає для пацієнтів таким самим терапевтичним завданням, як і дисциплінованість у прийманні лікування. 

Пацієнту важливо пам’ятати, що неприємні відчуття смаку та запаху минають через 2-3 місяці після відміни курсів хіміотерапії. Стає легше, якщо денний раціон дробити малими порціями. Якщо апетит зникає повністю, допускається пропустити один прийом їжі, але кількість випитої рідини за день не повинна зменшуватися.

Які продукти рекомендуються

В щоденний збалансований раціон повинні входити продукти з кожної групи макронутрієнтів і мікронутрієнтів. Це означає, що пацієнт повинен щодня вживати такі продукти:

  • Овочі та фрукти, з акцентом на фруктах. Їх можна споживати у різних видах – свіжими, вареними, тушкованими, консервованими, у вигляді соків, пюре, компотів. Фрукти дають потрібні вуглеводи і є джерелом енергії. Овочі дають менше енергії, проте забезпечують організм волокнами. І ті, і ті містять вітаміни і мінерали.
  • Тваринний білок: м’ясо, риба, яйця, молоко і продукти з молока. Окрім білка ці продукти дають нам вітаміни та мінерали. Під час лікування багатьом пацієнтам стає неприємним смак м’яса, з’являється присмак металу та гіркоти. Приготування м’яса в овочевих соусах часто допомагає покращити смак.
  • Рослинний білок: бобові (горох, сочевиця, хумус, квасоля, боби), горіхи. При появі розладу травлення як наслідок побічної реакції на лікування, у дні прийому курсу хіміотерапії від цих продуктів доведеться відмовитися.
  • Хліб та каші належать до продуктів, що легко засвоюються. Вони дають організму вуглеводи, вітаміни, мінерали, частково білки. До цієї групи продуктів належать, в тому числі, макаронні вироби та пластівці. 
  • Молочні продукти як окрему частину раціону часто виділяють через вітаміни, мінерали та жири, якими багата ця група продуктів. Всі види страв, похідних від молока будуть корисними пацієнту: тверді сири, кисломолочні сири, йогурти, кефіри, сквашене молоко, масло, вершки та морозиво. Важливо перевіряти, щоб продукт був виготовлений з молочних, а не рослинних жирів. У багатьох пацієнтів через лікування з’являється печія або утруднення травлення молочних продуктів. Поєднання молочних продуктів з продуктам в групі хліба зменшують печію. Кисломолочний сир легше засвоюється з відвареним буряком або морквою, а також картоплею. 

До користі різноманітного поєднання продуктів можна додати той факт, що якість білків покращується, якщо білки різних груп поєднуються.

Чому важливо багато пити

Препарати, що використовуються у терапії впливають на нирки та сечовий міхур. Важливо виводити ліки з організму, тому посилене пиття особлива вимога у день отримання хіміотерапії. Рекомендованою нормою є 10-12 склянок рідини без кофеїну – вода, компот, бульйон тощо. 

Пам'ятайте:

  • Одною з неодмінних умов для призначення лікарем хіміотерапевтичних препаратів є загальних хороший стан пацієнта, який багато в чому залежить від харчування. 
  • Ваш раціон здатен полегшити та часто пом’якшити побічні реакції організму на хіміотерапію.
  • Повноцінне та збалансоване харчування покращує внутрішні резерви організму, підтримуючи імунітет та посилюючи сприйняття ліків.

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//