частные больницы киева
приватные клиники киева

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Питний режим

  • Ви напевно часто чуєте – «пийте 2-3 л води на день».., а чи підходить це всім? 

Питний режим – це мінімальна кількість води, яка необхідна для підтримки біохімічних процесів в організмі протягом доби з урахуванням часу робочого дня, умов середовища, наявності фізичних навантажень, віку та хронічних захворювань. 

Кілька фактів:

  • Вода є основним розчинником в організмі.
  • Кров на 83% складається з води. 
  • 20% води ми отримуємо з їжею: наприклад, води багато в огірках, зеленому салаті, болгарському перці, кабачках, ягодах, кавуні та дині. Також вода утворюється в організмі під час обміну білків, жирів та вуглеводів.


Що таке водний баланс в тілі людини?

Організм складається частково з сухої частки речовин – це електроліти (натрій, калій, кальцій, хлор тощо), еритроцити та інші клітини крові. Електроліти допомагають правильно проводити нервовий імпульс для функціонування всіх наших органів і систем. Другою складовою організму є рідка частина – вода і плазма.

! Важливо правильно підтримувати цей баланс. 

Розглянемо приклади нижче:

  • стани, при яких втрачається більше електролітів: блювання, діарея, інтенсивне потіння, перебування у жаркому приміщенні тривалий час. Тож враховуйте стан, середовище, фізичне навантаження і вчасно поповнюйте рідину організму водою з електролітними розчинами, наприклад, вживаючи мінеральну воду.
  • якщо пити тільки воду є ризик отримати «водне отруєння». В цьому випадку, надлишок рідини розбавляє електроліти, порушується здатність правильно проводити електричні імпульси, що може викликати спазми м’язів, судоми, нудота, та найважчим станом є набряк мозку.

За відсутності захворювань, якщо пити більше вашої норми, ви просто частіше ходитимете в туалет, надлишок води при правильному функціонуванні нирок виводиться. 

  • стан, при якому електролітів більше, ніж води, може виникати при недостатньому питному режимі з надмірним вживанням солі, концентрованих напоїв (кави, чаю, соків ), фізичною активністю. Тоді суха частка речовини в організмі збільшується, і це веде до порушень функціонування клітин, що може проявлятися порушенням ритму серця, кров починає повільніше рухатися по судинах, погіршується мікроциркуляція, збільшується ризик утворення тромбів; пересихають слизові оболонки, тобто порушується місцевий бар’єр здатний затримати проникнення в організм інфекцій; також згущується вміст у жовчному міхурі і в нирках, а це ризик утворення каменів. 

Так скільки ж пити?

Немає ніяких наукових підтверджень, які б стосувались конкретної цифри. ВООЗ рекомендує пити 30-60 мл/вагу тіла (кг)/день.

Американський коледж спортивної медицини дає такі розрахунки: вагу потрібно розділити на 2 і помножити на 0.5 – це результат кількості води в унціях, тож переводимо унції в мілілітри. Той самий коледж рекомендує додавати по 12 унцій води на кожні 30 хвилин інтенсивних фізичних навантажень. 

Не проґавте зневоднення

Відчуття спраги – це симптом зневоднення, а також головний біль і порушення концентрації уваги. Часто спрага маскується за відчуттям голоду, про зневоднення можуть свідчити сухість шкіри та слизових, потріскані губи, темне забарвлення сечі чи її різкий запах.

Привчіть себе пити воду протягом дня. Як ви плануєте свій день зі сніданками, обідами чи перекусами, плануйте так само і вживання води. Враховуйте навантаження чи свій фізичний стан, щоб пити воду у потрібній кількості. Пити воду лише тоді, коли відчули спрагу, означає відгукнутися на зневоднення, вважайте, у критичний момент. 

Інформацію підготувала Зоряна Русин, лікар-педіатр МЦ "Клініка Мануфактура"

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//