частные больницы киева
приватные клиники киева

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Скелетно-м'язовий біль

Найпоширенішою причиною скелетно-м’язового болю є травми, але біль може бути спричинений також захворюваннями кісток, суглобів, м’язів, сухожиль, зв’язок, бурс або їх всіх разом. 

Біль у кістках зазвичай глибокий, проникливий або тупий. Якщо він не внаслідок травми, то може боліти при інфекції кісток (остеомієліті), гормональних розладах та пухлинах.

Біль у м’язах (міалгія) часто менш інтенсивний, ніж біль у кістках, і якщо не спричинений травмою, то втратою кровотоку до м’яза, інфекції або через пухлину. Ревматична поліміалгія - це захворювання, яке викликає сильний біль і скутість у шиї, плечах, верхній і нижній частині спини та стегнах.

Біль у сухожиллях і зв’язках теж менш інтенсивний, ніж біль у кістках. Він відчувається гостро і полегшується у спокої. Поширені причини болю в сухожиллях включають захворювання тендиніт, теносиновіт, латеральний епікондиліт або медіальний епікондиліт.

Біль у бурсі (невеликий мішечок з рідиною, який слугує подушкою навколо суглобу) виникає після травми, надмірного навантаження, а також через інфекцію або подагру. Цей біль посилюється під час руху, в якому долучена бурса, і зменшується у стані спокою. Уражена бурса часто набрякає.

Біль у суглобах (артралгія) частіше пов’язаний із запаленням суглоба - артритом, але суглоби болять не лише при артритах. Сам же артрит, може бути одним із наслідком цілої низки інших захворювань: ревматичний артрит, остеоартроз, інфекційний артрит, подагра та пов'язані з нею захворювання, аутоімунні розлади (наприклад, системний червоний вовчак), судинні розлади (як васкуліт, наприклад), остеонекроз. Артритний біль може проявлятися гостро і виникати раптом, наприклад, при інфекціях, травмі чи подагрі; або бути тривалим, хронічним, спричиненим ревматоїдним артритом або остеоартритом. Болить при артриті і в стані спокою, але у русі біль в суглобі посилюється.

При фіброміалгії біль відчувається у м'язах, сухожиллях або зв'язках. Його важко описати, бо він з'являється у кількох місцях, але не часто відчувається, як біль у суглобі. Крім того, пацієнти з фіброміалгією мають інші симптоми, ніж при болі у суглобах і часто скаржаться на втому та поганий сон.

Біль також часто є причиною стиснення нервів, викликаючи тунельний синдром: синдром зап’ястного каналу, синдром ліктьового каналу та синдром тарзального каналу. Такий біль, як правило, розповсюджується вздовж шляху ураженого нерва і відчувається як пекучий або супроводжується поколюванням чи онімінням, або одразу всіма ознаками.>

Що робити?

Не терпіти. Біль є наслідком, і причиною можуть бути метаболічні порушення, дегенеративні, запальні явища, розлади і захворювання. Потрібно знайти вогнище і причину змін, щоб зупинити патологічний процес або вилікувати хворобу. Для призначення відповідного обстеження та встановлення діагнозу, лікарю важливо знати, де саме, як і коли болить. Для цього він проводить фізичний огляд, за його результатами та вашими скаргами призначає необхідні додаткові обстеження.

Як правильно описати біль лікарю?

  • сказати де болить, коли почалося, погіршилося
  • сказати, чи болить ще десь
  • сказати, якщо біль періодичний, з'являється та зникає
  • сказати, коли болить найсильніше: час доби, при покої чи в русі, після якої дії
  • описати характер болю: гострий, тупий, постійний (ниє), посмикує (пульсує), спазмує, стріляє, наростає
  • куди віддає біль (або де ще відчувається, можливо, меншою інтенсивністю)
  • сказати, чи зменшилась рухливість, або з'явилася слабкість м'яза
  • чи є оніміння, поколювання, відчуття жару, у супроводі болю чи без
  • коли стає легше, а коли посилюється біль чи інші симптоми, які його супроводжують

Кістково-м'язовий біль часто пов'язують з незворотними віковими змінами, а тому ігнорують. Це не правильно, бо не завжди зміни вікові, а патологічний процес можна зупинити або значно сповільнити, чим поліпшити собі якість життя.

До кого звернутися?

Захворювання опорно-рухового апарату, навіть не пов'язані з травмою, лікує ортопед-травматолог.

Якщо обстеження покаже, що хвороба скелетно-м'язового апарату є наслідком іншого захворювання, ортопед скерує до відповідного спеціаліста для комплексного лікування.

Як лікується?

Лікування розладу, який викликає біль, є найефективнішим лікуванням самого болю. Саме тому, спочатку фахове обстеження, встановлення діагнозу, потім лікування.

  • Якщо причиною болю є поширення інфекції, будуть призначені антибіотики.
  • При інших запаленнях - протизапальні засоби. В залежності від причини та масштабу запалення, призначаються нестероїдні протизапальні (НПЗП) або кортикостероїди. При болю без запального процесу, НПЗП також ефективні.
  • Всі активності, пов'язані із рухом хворої ділянки потрібно звести до мінімуму або повністю виключити до зникнення болю.
  • Після курсу лікування може бути призначені фізіотерапія та ЛФК для відновлення чи збереження діапазону рухів та зміцнення м'язів.

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//