частные больницы киева
приватные клиники киева приватна_онкологічна_лікарня_в_києві

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Як правильно засмагати

Більшість ракових захворювань шкіри спричинені надмірним впливом ультрафіолетових (УФ) променів. Однаково небезпечні УФ-промені сонця та промені від штучних джерел – соляріїв та сонячних ламп. Люди, які часто піддаються впливу УФ-променів, мають більший ризик розвитку раку шкіри.

Засмага спричинена збільшенням активності та кількості меланоцитів, клітин, які виробляють коричневий пігмент меланін, який забарвлює шкіру. Меланін до певної міри блокує шкідливі ультрафіолетові промені, тому люди з темнішою шкірою від природи менш схильні до сонячних опіків, ніж люди зі світлою шкірою. Але рак шкіри виникає, коли пошкодження ДНК через УФ-випромінювання запускає мутацію у меланоцитах, що призводить до неконтрольованого росту клітин. Сонячні опіки підвищують ризик раку шкіри, проте власне ультрафіолетове опромінення май цей ризик, навіть не викликаючи опіків. 

Окрім людей зі світлою шкірою, білявим чи русявим волоссям, з блакитними чи зеленими очима, особливо обережного перебування на сонці потребують ті, хто:

  1. раніше, навіть, у дитинстві мав часті сонячні опіки.
  2. має багато родимок, великі родимки або родимки неправильної форми.
  3. має рясні веснянки на шкірі.
  4. весь тиждень працює в приміщенні, а потім у вихідні багато перебуває на вулиці.
  5. багато часу проводить на вулиці, особливо у денні години.
  6. має певні аутоімунні захворювання, наприклад, системний червоний вовчак.
  7. має спадкові захворювання, які підвищують ризик раку шкіри наприклад пігментну ксеродерма або синдром невоїдної базальноклітинної карциноми (синдром Горліна).
  8. має захворювання, яке послаблює імунну систему.
  9. приймає ліки, які знижують або пригнічують імунну систему.
  10. приймає ліки, які роблять шкіру більш чутливою до сонячного світла.
  11. мають сімейну історію захворювання на рак шкіри.
  12. перенесли трансплантацію органів.

Інтенсивність ультрафіолету залежить від часу доби (найсильніші в середині дня, між 10 і 16 годинами); пори року (найсильніші весною та влітку); хмарності; поверхонь, які відбивають і посилюють інтенсивність УФ-променів (вода, пісок, сніг, асфальт).

Не варто уникати перебувати на свіжому повітрі, боячись сонця. Відсутність рухливості та активності на вулиці має дуже негативний вплив на здоров’я, а від ультрафіолетового опромінення можна захиститися. Пам’ятайте, що захищати шкіру та очі, потрібно завжди, перебуваючи на вулиці і, навіть, у хмарну погоду, а не лише, коли ви збираєтеся на пляж, рибалку чи в гори. 

Найпростіші засоби захисту від сонця:

  • Носіть довгий одяг. Надавайте перевагу сорочкам та штанам чи довгим спідницям, замість шортів та майок. Що менше незакритого тіла на сонці, тим краще. Закривайте ділянки тіла, де багато або великі родимки. Щільні та темні тканини пропускають менше променів, ніж тонкі та світлі.
  • Наносьте на відкриті ділянки сонцезахисний крем, лосьйон, бальзам для губ. Важливо знати, що сонцезахисний крем - це лише фільтр. Він не блокує всі ультрафіолетові промені і його використання не означає, що на сонці можна бути довше. Навіть при належному використанні сонцезахисного крему деякі УФ-промені все одно проникають, тому крем не слід вважати першою лінією захисту. Рекомендуються сонцезахисні засоби із широким спектром захисту (такі, що включають захист від UVA та UVB променів) та з фактором захисту від сонця (SPF) 30 і вище. Сонцезахисні засоби необхідно наносити кожні 2 години, а якщо ви плаваєте чи пітнієте, то частіше. "Водостійкі" сонцезахисні креми означають, що вони не змиваються одразу при контакті з водою, але це не означає, що вони однаково ефективні від сонця через 30-40 хвилин перебування у воді. 
  • Носіть капелюхи та кепки. Тінь на обличчі, кінчиках вух та шиї кращий захист від опіку та УФ-опромінення.
  • Носіть сонцезахисні окуляри. Звертайте увагу на лінзи при купівлі окулярів. Темне скло не означає захист від сонця. Сонцезахисними називаються окуляри, виробник яких позначає на лінзах від яких променів вони ефективні та клас захисту.
  • Шукайте тінь або півтінь. Інтенсивне сонце небезпечне. В тіні ви не просто захищаєтеся від ультрафіолету, ви отримуєте його у здоровій кількості.

Особливу увагу приділяйте захисту шкіри дітей. Всі перелічені заходи безпечного перебування на свіжому повітрі стосуються також їх, з окремим застереженням щодо вибору сонцезахисних кремів та лосьйонів. Привчайте дитину змалечку до безпечного споживання сонця.

Обов’язково лікуйте сонячні опіки. При сильних опіках та при будь-яких змінах на шкірі, які ви помітили після перебування на сонці звертайтеся до лікаря-дерматолога. Варто проконсультуватися у дерматолога та перевірити родимки, пігментні плями, плями без пігменту перед весняно-літнім сезоном та після нього. 

Записатися на консультацію лікаря-дерматолога в нашій клініці можна за телефонами:

  1. 044 200 11 99
  2. 093 200 11 90
  3. 067 200 11 97
  4. а також через онлайн-форму "Записатися на прийом" на сайті
  5. та у "Особистому кабінеті пацієнта" на сайті.

Будьте здорові!

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//