частные больницы киева
приватные клиники киева приватна_онкологічна_лікарня_в_києві

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Як хіміотерапія впливає на тіло

Для низки клітин нашого організму, постійний поділ та зріст клітин є природнім процесом. До таких належать клітини кісткового мозку, волосяних фолікул, клітини шлунково-кишкового тракту. 

Для клітин, поділ і зріст яких не заведений природою, такий процес є патологічним, що призводить до утворення пухлини та дисфункції органу або системи.

Завданням хіміотерапевтичного лікування є втрутитися у процес поділу клітин. Більшість хіміотерапевтичних препаратів при цьому не розрізняють клітини з патологічним поділом і клітини, поділ яких є постійним природнім процесом. Хіміотерапія є руйнівною однаково для всіх клітин, що діляться.

Побічна дія хіміотерапії як от: зниження рівня гемоглобіну, млосність та нудота,  пронос, випадіння волосся, ранки на слизовій рота – є наслідками ушкодження медичними препаратами клітин, яким від природи заведено ділитися. Із закінченням лікування здорові клітини відновлюються і наслідки ураження препаратами здорових клітин минають.

Інтенсивність побічної реакції на один той самий препарат в однаковому дозуванні дуже індивідуальна. Для одного пацієнта це може бути важка нудота з блювотою, у іншого млосність у шлунку, третій не відчує нічого. 

Відсутність побічної реакції на хіміотерапію не означає відсутність лікувального ефекту. Як і інтенсивність побічної реакції не вказує на показник ефективності лікування. Ефективність лікування оцінюється на підставі контрольних діагностичних вимірювань. А побічна реакція організму вказує на індивідуальну переносимість препарату. 

Будь-яке неприємне відчуття, фізіологічний прояв та хворобливість в ході отримання хіміотерапії повинні отримати належну медикаментозну корекцію, тому обов’язково повідомляйте лікуючого лікаря про появу побічної реакції.

Порушення травлення при хіміотерапії

Неприємний смак у роті, нудота, блювота – найчастіші побічні реакції на хіміотерапію. Нудоті та неприємному смаку зарадять прості засоби – льодяник, лимон, яблучний сік, кока-кола, в день проведення терапії – легкий раціон. Блювота вимагає медикаментозного лікування. Як правило, вже при призначенні курсу хімії лікар виписує рецепт на протиблювотні та протинудотні засоби. Обов’язково повідомте лікаря, якщо виписані ліки не зупиняють блювоту, лікар підбере інші. 

Діарея – вимагатиме дотримання дієти, а при відсутності ефекту - медикаментів. Якщо препарат хіміотерапії викликає діарею, то в день наступного курсу рекомендується відмовитися від страв, що посилюють газоутворення, обмежити або відмовитися від молочних продуктів, натомість споживати рис, рибу, банани, макарони, їсти страви гарячими. При отриманні курсів хіміотерапії важливо багато пити (10-12 склянок напоїв без кофеїну). Діарея і блювота вимагають особливої уваги до кількості випитої води для поповнення її втрат в організмі.

Закрепи. Якщо організм реагує на хіміотерапію закрепом необхідно змінити раціон у день чергового курсу терапії. Рекомендується вживати їжу багату на клітковину, це в першу чергу, овочі, а також фрукти, грубий хліб, горіхи. Закреп, що триває більше ніж три дні, вимагає застосування проносних або послаблюючих ліків. 

Сухість у роті та горлі полегшується холодною м’якої їжею – морозиво, пудинги, фрукти, важливо багато пити та споліскувати рот. Сухість у роті є дискомфортом, що не має спеціальної терапії, і не призводить до погіршення стану здоров’я пацієнта.

Ранки у роті  є наслідком ураження слизової. Потрібно утримуватися від продуктів та напоїв, що посилюють подразнення слизової та погіршують її стан. Потрібно берегти ротову порожнину від поранень зубною щіткою, наприклад, та вжити додаткових гігієнічних заходів – антисептичні полоскання, чищення зубів щоразу після їжі.

Зміни у показниках крові при хіміотерапії

Всі клітини крові виробляються кістковим мозком, вони швидко розвиваються і тому зазнають негативного впливу при хіміотерапії. 

Зменшення лейкоцитів, білих клітин крові, що борються із запальними процесами в тілі, може призвести до розвитку запалення в організмі. Це проявляється високою температурою (38°С та вище), лихоманкою, можливий кашель, біль у горлі, поява гнійничкових висипів на шкірі чи слизових, печіння при сечовипусканні тощо. 

Зменшення тромбоцитів, клітин відповідальних за згортання крові та загоювання ран, може проявитися появою синців на тілі, кровотечі з носа чи ясен, появи крові у сечі або калі. 

Зменшення еритроцитів, червоних клітин крові, що забезпечують кисень в тканини органів, призводить до анемії. Її ознаки: втома, слабкість, запаморочення, серцебиття, задишка, почуття голоду.

Перед кожним курсом хіміотерапії лікар призначає аналіз крові для контролю її показників, однак при появі навіть одного з перелічених симптомів, повідомляйте лікаря для призначення коректуючої терапії.

Вплив хіміотерапії на шкіру та волосся

Не всі хіміопрепарати призводять до випадіння волосся. При призначенні препаратів, які впливають на волосяні фолікули, лікар попереджає пацієнта. Запобігти випадінню не можливо, але це оборотний процес, і після відміни хімії волосся відростає знову.

Препарати, що вводяться через вени викликають подразнення на шкірі в місці введення. Проявляється це висипкою, почервонінням, потемнінням шкіри. Місцеві пом’якшуючи креми часто допомагають зменшити вплив медикаментів на шкіру. 

Лікування може викликати потемніння шкіри рук та обличчя. Є медикаменти, які викликають зміну кольору шкіри під впливом сонця, тому засмага протипоказана. Зміна у кольорі шкіри також оборотна і після відміни лікування, здоровий стан та колір шкіри відновиться.

Вплив хіміотерапії на функціональний стан статевої системи

У жінок можливі зміни циклу. Менструації можуть припинитися або стати нерегулярними. У молодих жінок після відміни курсу хіміотерапії цикл поновлюється, у жінок перехідного віку може початися передчасний клімакс. Важливо пам’ятати, що навіть за відсутності місячних, можна завагітніти. Хіміотерапія згубно впливає на розвиток плоду, тому при отриманні курсів терапії потрібно запобігати вагітності. Якщо жінка приймає протизаплідні таблетки, необхідно повідомити лікаря, адже в деяких випадках прийом таких таблеток протипоказаний. При плануванні вагітності після лікування, необхідна консультація лікаря щодо можливих строків для початку вагітності та особливостей виношування дитини.

Хіміотерапія зменшує кількість сперми у чоловіків, але не впливає на статевий акт. Бувають випадки, коли хіміотерапія призводить до безпліддя у чоловіків, але в основному здатність до запліднення відновлюється після лікування. Перед початком хіміотерапії рекомендується зберегти сперму. Парам рекомендується запобігати вагітності під час отримання чоловіком хіміотерапії.

Пам’ятайте:

  • Повідомляйте лікаря про всі побічні дії, які виникають. Лікар знає, як полегшити стан і зменшити реакцію на медикаменти.
  • Негайно повідомляйте лікаря за появи одного з перелічених симптомів: температура вище 38 °С, висипки на шкірі, кровотечі, сильного болю, проносу більше 6 разів на добу, блювоти протягом 24 годин і більше, утруднення дихання. Інтенсивні зміни в наслідок побічної реакції вимагають медикаментозної корекції стану хворого.
  • Дотримуйтеся режиму пиття. Важливо виводити продукти розпаду медикаментів та токсичних речовин з організму.
  • Побічні реакції на хіміотерапію минають після її завершення. 

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//