частные больницы киева
приватные клиники киева

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Аднексит

Аднексит - це гостре або хронічне запальне захворювання придатків матки (яєчників і фаллопієвих труб). Виникає ця патологія частіше у молодих жінок, які ведуть активне статеве життя, і причинами є висхідні інфекції з піхви, такі як стрептококи, гонококи, кишкова паличка, хламідії та інші. До інших чинників розвитку аднекситу відносять переохолодження, гормональний збій, перенесені запальні захворювання статевих органів і нирок в минулому, стрес, новоутворення органів малого таза і, найголовніше - не захищені статеві контакти. У процес може залучатися як одна сторона, так і дві.

Гострий аднексит можна розпізнати за такими ознаками:

  • неприємні відчуття при статевому контакті
  • біль в нижній частині живота, можливо напруження передньої черевної стінки
  • підвищення температури тіла до 38-39C.
  • До цих симптомів можуть приєднуватися: здуття живота, нудота і блювота, болі при сечовипусканні, гострий ріжучий біль в області яєчників, гнійні виділення зі статевих шляхів.

Хронічний аднексит часто не дає жодних скарг, і найчастіше його виявляють при зверненні жінки щодо безпліддя, порушення менструальної функції, тупого тягнучого болю при статевому акті та після нього.

Діагностика аднекситу

Діагноз аднексит встановлюється після проведення комплексу обстежувальних заходів, а саме:

  • УЗД внутрішніх статевих органів. Що допомагає виявити запальні зміни маткових труб та яєчників та діагностувати інші ускладнення, які можливі при аднекситі.
  • Бімануальне дослідження лікарем. Лікар виявляє болючість яєчників при пальпації, визначає їхній розмір, наявності спайкових процесів.
  • Лабораторне дослідження виділень з уретри, піхви та цервікального каналу. Це чітке виявлення збудника запалення, що дозволяє підібрати правильне медикментозне лікування, що діє на нього.

Ми наполегливо рекомендуємо проводити огляд та лабораторно-інструментальне обстеження одразу після появи перших симптомів, а також обов'язково після проведеного лікування для оцінки його ефективності та виключення інших структурно-функціональних змін статевих органів, які виникають як ускладнення після перенесеного аднекситу.  

Лікування аднекситу

Лікування проводять консервативно. Лікування націлене на знищення інфекції, подолання запалення для уникнення ускладнень, які піддаються складнішому лікуванню та призводять часто до незворотніх функціональних змін статевих органів. Отже, лікування аднекситу включає:

  • антибактеріальну терапію.
  • протизапальну терапію, включаючи анальгетики, імуностимулятори та вітаміни.
  • місцеве лікування для відновлення мікробіоми піхви, яка регулюватиме здоровий стан слизової.
  • фізіотерапевтичні процедури, в тому числі санаторно-курортне лікування, для зміцнення імунітету після перенесеного запалення та відновлення фізіологічних функцій статевих органів.

Ми радимо не зволікати з візитом до лікаря та регулярно проходити гінекологічне обстеження з профілактичною метою. Пам'ятайте, що більшість хронічних захворювань (таких, які не були проліковані у гострому стані) протікають приховано та без явної симптоматики, але наслідки такої хвороби, часто незворотні і мають прямий вплив не лише на репродуктивну функцію, але і на стан здоров'я жінки в цілому. 

Бережіть себе і будьте здорові!

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//