частные больницы киева
приватные клиники киева

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Лікуємо застуду правильно

Застуда — найчастіше пояснення поганого самопочуття, закладеності носу, болю в горлі, нежитю та кашлю.

"Застудженими" люди продовжують ходити на роботу, зустрічатися з друзями та вести звичний спосіб життя. Безвідповідальне відношення до свого здоров'я провокує важкі ускладнення гострих респіраторних інфекцій, такі як пневмонія, бронхіт, менінгіт та інші.

Давайте розберемося, які інфекційні агенти можуть бути причиною хвороби. Віруси - є основними чинниками гострих респіраторних інфекцій. Першими симптомами інфікування дихальних шляхів можуть бути:

  • закладеність носу;
  • нежить;
  • біль в горлі;
  • осиплість голосу;
  • кашель;
  • біль в грудній клітині;
  • підвищення температури тіла;
  • озноб;
  • головний та м'язовий біль.

Окрім того, гострі респіраторні захворювання верхніх дихальних шляхів часто ускладнюються бактеріальною інфекцією. Тобто до вже наявних ГРВІ можуть приєднатися отит, гайморит, ангіна або інші хвороби. Початок бактеріальної інфекції, як правило не виражений (температура невисока і піднімається поступово, загальний стан помірно змінений), але подальший перебіг  може бути важчим. І якщо вірусна інфекція виражається загальним нездужанням, то бактеріальна, як правило, має чітку клінічну картину: завжди можна зрозуміти, що саме вразили бактерії - ніс (гайморит), вухо (отит), горло (ангіна). Бактерії здатні викликати і більш серйозні проблеми - бронхіт, пневмонію або навіть менінгіт. Щоб не допустити важкого розвитку власне бактеріальної інфекції, необхідно застосовувати антибіотики.

Є хвороби, які можуть бути спричинені як бактеріями, так і вірусами, і визначити характер інфекції може лише лікар. Його знання клінічних симптомів різних вірусних і бактеріальних інфекцій, а також лабораторні дослідження допоможуть встановити правильний діагноз та призначити відповідне лікування. Лікування "застуди" вдома за допомогою антибіотиків без професійного спостереження лікаря - найпоширеніша помилка, яку допускають пацієнти. Антибіотики призначають лише при бактеріальних інфекціях. Вони не діють на вірусні інфекції та можуть ускладнити перебіг захворювання і послабити імунітет. Також неконтрольоване та необґрунтоване вживання антибактеріальних препаратів призводить до формування резистентності (стійкості і марності використання) до них.

При виборі способу лікування необхідно спиратись на досвід лікаря. Не тисніть на свого лікаря, щоб він вам призначив антибіотик. Під час захворювання допускається підвищення температури до 38,5 протягом трьох діб. Якщо на фоні противірусної терапії ви відчули покращення, то антибактеріальна терапія вже не знадобиться. Обстеження пацієнта (лабораторне та інструментальне) допоможе встановити правильний діагноз. Неускладнений перебіг ГРВІ не потребує додаткового обстеження. Проте, визначення збудника, допомагає в лікуванні.

Лікувально-діагностичні можливості медичного центру "Клініка Мануфактура" дозволяють проводити диференційовану діагностику захворювань вірусної або бактеріальної етіології, в тому числі експрес-методами, що важливо для швидкого визначення діагнозу та призначення ефективної тактики лікування.

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//