частные больницы киева
приватные клиники киева приватна_онкологічна_лікарня_в_києві

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Хірургічне лікування інсультів

Всесвітня організація охорони здоров’я визнає серцево-судинні захворювання головною причиною смертності населення в будь-якій країні. Гіпертонічна хвороба, серцева недостатність, різні прояви порушення кровообігу зустрічаються ледве не у кожної другої людини після 30 років. Часто пацієнти тривало живуть із підвищеним артеріальним тиском і не звертаються за допомогою, а іноді взагалі не відчувають жодних симптомів і порушення свого стану.

Саме тому так важливо регулярно проходити огляди, визначати фактори ризику – не лише рівень тиску, але й холестерин, глюкозу та показники згортання крові. Варто пам’ятати, що страшна не сама серцева патологія, а її можливі ускладнення, що виникають раптово та потребують невідкладної допомоги.

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, що є одним із загрозливих наслідків серцево-судиних захворювань, а іноді навіть фатальним. Без термінового лікування він призводить до втрати деяких функцій аж до інвалідизації. Розрізняють два типи інсультів залежно від механізму виникнення: ішемічний та геморагічний.

Ішемічний інсульт трапляється переважно у людей похилого віку, проте може статися і у молодої людини, яка має фактори ризику. Він виникає у той момент, коли згусток крові (тромб) потрапляє у судинне русло та перекриває просвіт однієї з судин мозку. В залежності від калібру артерії у пацієнта може порушуватись функція м’язів та зникати чутливість на різних ділянках тіла, кінцівках, обличчі. Це відбувається через припинення кровопостачання частини мозку. Тромби часто утворюються у місцях формування атеросклеротичних бляшок, де є нерівна поверхня внутрішньої оболонки вен.

Геморагічний інсульт виникає на фоні розриву судини в мозку і часто корелює з різким підвищенням тиску. Як правило, пацієнт до цього часто переживав епізоди гіпертонічних кризів, має пошкоджені, ламкі судини. Такий тип інсульту більш характерний для молодого віку та людей з підвищеною збудливістю нервової системи, на фоні чого виникає підвищення тиску.

При будь-якому виді гострого порушення мозкового кровообігу вкрай важливим є термінове лікування. Якщо у пацієнта стається ішемічний інсульт, йому показані ліки, що розчиняють тромб, і приймати їх потрібно у перші 4 годин. Втім, далеко не завжди навіть при вчасному початку терапії вдається досягти відновлення функцій, і тоді на допомогу приходить хірургія. Оперативне втручання досвідченого нейрохірурга дозволяє провести видалення тромбу з судини ендоваскулярно за допомогою високотехнологічних пристроїв. Процедура виконується під контролем приладів і є дуже ефективною – вчасно проведена, вона дає високі шанси на виживання та повне відновлення рухової, чутливої та  інших функцій. Також під час доступу через судини можна більш локально і направлено провести розчинення тромбу (тромболізис), а також встановити стент, якщо виявлена атеросклеротична бляшка.

Геморагічний інсульт має свої методи лікування в хірургії. Порушення функцій при ньому пояснюється переважно здавленням мозкових структур гематомою (виливом крові з розірваної судини). Консервативна терапія у даному випадку часто є малоефективною, а  оперативне втручання дозволяє забрати кров, ліквідувати причину крововиливу, використовуючи як внутрішньосудинні (ендоваскулярні) так і мікрохірургічні та ендоскопічні операції та забезпечити нормальне кровопостачання мозку.

При аневризмах та мальформаціях судин мозку операція є єдиним ефективним способом лікування.

Важливо зазначити, що у випадку розвитку інсульту часто лік іде на години, і вкрай важливо швидко обрати максимально ефективний спосіб порятунку. Хірургічне лікування інсультів – це новітня і розвинена технологія, що зберігає життя та запобігає інвалідизації пацієнтів, зберігає їхню працездатність та змогу до самообслуговування.

В медичному центрі «Клініка Мануфактура» здійснюється ефективне хірургічне лікування судинних захворювань головного мозку: інсультів, аневризм та мальформацій. Наші фахівці успішно проводять хірургічні операції використовуючи як внутрішньосудинні (ендоваскулярні) так і мікрохірургічні та ендоскопічні методи. Зробіть правильний вибір заради здоров’я близьких!

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//