частные больницы киева
приватные клиники киева приватна_онкологічна_лікарня_в_києві

Мобільний застосунок
«Особистий кабінет пацієнта»

лечение рака в киеве
с.Ходосівка

Всесвітній день імунітету

1 березня - всесвітній день імунітету! Його відзначають, щоб нагадати людям про способи зміцнення імунної системи та популяризація здорового способу життя!

«Імунітет» походить від латинського «immunitas», що означає «захищений», «вільний». Імунітет в медичному значенні - це сукупність захисних механізмів організму, які борються з чужорідними агентами (вірусами, бактеріями, паразитами, хімічними сполуками). Збалансованість таких механізмів у системі є, власне, імунною системою, яка забезпечує стійкість організму до агресивних впливів із зовні та сталість його внутрішньої системи, що ми звично називаємо «здоров'ям». 

Вирізняють такі види імунітету:

  • Вроджений. Це спадковий опір організму до дії певних сторонніх агентів (люди не хворіють на деякі захворювання тварин і навпаки).
  • Набутий:
    • Природний активний імунітет, який виникає після перенесеного захворювання;
    • Природний пасивний імунітет, який передається від матері до дитини через грудне молоко або плаценту;
    • Штучний активний імунітет - виникає після щеплення вакцинами;
    • Штучний пасивний імунітет - формується після введення сироватки.

На жаль, не існує «чарівної пігулки» для зміцнення імунітету. Здорову імунну систему можна «здобути» щоденним дотриманням правил здорової поведінки:

  • Раціональне харчування. Найкращі вітаміни містяться в продуктах харчування. Повноцінний та збалансований раціон забезпечує адекватне функціонування всіх органів і систем та імунної системи включно. 
  • Повноцінний сон. Ідеальна тривалість сну дорослої людини 7-8 годин. За менше, ніж 6 годин організм не встигає відновити стан клітин та функціонування органів. Відсутність повноцінного відпочинку зменшує опірність імунної системи.
  • Прогулянки на свіжому повітря та фізична активність - запорука здорового функціонування серцево-судинної, ендокринної та шлунково-кишкової системи організму, які безпосередньо зебезпечують міцність імунітету.
  • Вакцинація - важлива складова імунітету, оскільки дає захист організму від небезпечних захворювань. Важливо, щоб дорослі люди вчасно отримували планові щеплення (від дифтерії і правцю - раз на 10 років) та сезонні щеплення (проти грипу), а також щеплення проти коронавірусноі інфекціі. Щеплення не захищають на 100% від захворювання, але допомагають організму боротися в разі появи хвороби і тим самим зменшують ризики ускладнень чи тяжкого її перебігу. 

Зміцнення імунної системи невід'ємне від здорового способу життя!

Читати інші статті

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

20.12.2023

Променеве лікування раку: знати більше

Докладно про радіотерапію від променевого терапевта клініки.

Детальніше

клініка мануфактура статті клініка мануфактура статті

03.11.2023

Рух - це життя

Рекомендовані фізичні навантаження для різних вікових груп.

Детальніше

Запишіться на прийом

Ваше ім'я

Номер телефону

E-mail

Напрямок

Бажана дата

Коментар


//